moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Mistrzowskie gotowanie

Terrina rybna z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańska galaretka pomidorowa z musem z selera, brzuszek wieprzowy w stylu azjatyckim i sandacz w boczkowej pianie. Takie dania m.in. najlepsi wojskowi kucharze zaserwują podczas Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej. – Jesteśmy świetnie przygotowani, dlatego mierzymy wysoko – mówi st. sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy WP.

Do Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej, która na początku lutego odbędzie się w Stuttgarcie, Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego przygotowywała się od kilku miesięcy. Kucharze opracowali menu i spędzili wiele godzin w kuchni, by stworzone dania doprowadzić do perfekcji. – Szczególnie intensywny był ostatni tydzień. Spędziliśmy go na wielogodzinnych treningach w studiu kulinarnym w 1 Pomorskiej Brygadzie Logistycznej w Bydgoszczy. To był nasz ostatni trening przed olimpiadą – mówi st. sierż. Piotr Welter, kapitan Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego. – Na tym etapie nie możemy już co prawda zmieniać receptur, a jedynie ulepszać i modyfikować pewne elementy dań. I na tym właśnie skupiliśmy się na początku tygodnia. Dopracowywaliśmy detale związane np. z techniką wykonywania potraw i ich gęstością lub twardością, wszystko po to, by z produktów wydobyć jak najgłębszy smak. Im więcej technik zastosujemy w przygotowaniu danej potrawy, tym wyżej będziemy ocenieni – dodaje szef wojskowych kucharzy.

 

REKLAMA

Najlepsi kucharze w polskiej armii ćwiczyli także tzw. czasówki. – Zgodnie z regulaminem zawodów mamy ściśle określony czas na przygotowanie, wydanie i zaserwowanie potraw. Gotowanie rozpoczniemy o 6 rano, a dwie godziny później podamy zakąski bankietowe, natomiast o 11.30 zaserwujemy lunch na 120 osób. Dlatego właśnie w Bydgoszczy ćwiczyliśmy pracę na czas – wyjaśnia st. sierż. Welter. – W czasie mistrzostw będziemy pracować w boksie, w którym jest ograniczona liczba miejsca i sprzętu, więc każdy musi wiedzieć, co i kiedy ma robić. Nie możemy pozwolić sobie na opóźnienia i nieporozumienia. Sędziowie muszą zobaczyć, że działamy płynnie jako zgrany zespół – dodaje kapitan reprezentacji.

Podczas kulinarnej batalii w Stuttgarcie polski team wystartuje w kategorii tzw. community catering. Oznacza to, że żołnierze będą musieli przygotować lunch na 120 osób oraz 72 zakąski bankietowe, które mają być jedzone sztućcami. – Musimy wykonać trzy rodzaje zakąsek, po 24 sztuki z każdego rodzaju. Zgodnie z regulaminem pierwszą zakąskę możemy stworzyć według własnego uznania, druga ma być wegańska, a trzecia o niskiej zawartości węglowodanów – mówią kucharze.

Szefowie kuchni przyznają, że w czasie mistrzostw najwięcej punktów można otrzymać za smak serwowanych potraw. Mistrzowie próbują więc wydobyć z produktów głębię smaku i wywołać u konsumentów element zaskoczenia. – Staramy się uzyskać efekt zaskoczenia. Chcemy, by w trakcie jedzenia smaki się zmieniały i przenikały – wyjaśniają żołnierze. Przyznają też, że konsumenci w Europie Wschodniej są przyzwyczajeni do innego rodzaju kuchni i smaków niż ci w Europie Zachodniej. – Ustalając menu, staraliśmy się znaleźć złoty środek: dostosować do gustów zachodnich konsumentów, nie tracąc polskiego smaku. Priorytetem jest dla nas to, by używać polskich produktów, a tym składnikom, które są już nieco zapomniane, nadawać nowego blasku. Tak jest np. z owocem rokitnika – podkreśla Welter.

Szczegóły konkursowego menu objęte są tajemnicą, ale wiemy, że wśród serwowanych dań znajdzie się m.in. terrina rybna z puree kaparowo-rodzynkowym, wegańska galaretka pomidorowa z purée z selera oraz brzuszek wieprzowy w stylu azjatyckim. Wojskowi kucharze podadzą także podwędzanego, podsmażonego i lekko podpieczonego w piecu sandacza w towarzystwie piany porowo-boczkowej i purée ziemniaczanego z oliwą truflową. Hitem polskiego menu ma być deser: krem z rokitnika z białą czekoladą lub financier z oliwy z pestek dyni z musem z sera koziego.

Zawody odbędą się od 2 do 7 lutego 2024 roku, przy czym Polacy zaprezentują się 5 lutego. Podczas olimpiady kulinarnej Wojsko Polskie będzie reprezentować sześciu żołnierzy. Czterech szefów kuchni i dwóch pomocników. Wszyscy zawodnicy mają dublerów. Drużyna rezerwowa tygodniowy trening przed olimpiadą zakończyła kilka dni wcześniej. W podstawowym składzie znajdą się szefowie kuchni: st. szer. Robert Stefański, st. sierż. Radosław Irzemski, st. szer. spec. Krystian Domeradzki, szer. Paulina Garbacik oraz dwóch pomocników: st. kpr. Piotr Pawelec i st. szer. spec. Paweł Bazan.

Reprezentacja Kucharzy WP na swoim koncie ma już wiele sukcesów. Podczas 25. Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w 2012 roku żołnierze wywalczyli brązowy medal, a w 2018 roku podczas międzynarodowych zawodów zajęli czwarte miejsce. Na trzecim miejscu na podium stanęli ponownie w 2022 roku podczas Pucharu Świata w Luksemburgu.

MKS

autor zdjęć: Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

dodaj komentarz

komentarze


NATO zwiększy pomoc dla Ukrainy
 
Odstraszanie i obrona
Kurs z dzwonem
W Brukseli o wsparciu dla Ukrainy
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
25 lat w NATO – serwis specjalny
Jakie wyzwania czekają wojskową służbę zdrowia?
Rakiety dla Jastrzębi
Ogień w podziemiu
Cyberprzestrzeń na pierwszej linii
Wojna w świętym mieście, epilog
Wieczna pamięć ofiarom zbrodni katyńskiej!
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
Przygotowania czas zacząć
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Charge of Dragon
Zmiany w dodatkach stażowych
Koreańska firma planuje inwestycje w Polsce
Żołnierze-sportowcy CWZS-u z medalami w trzech broniach
Tusk i Szmyhal: Mamy wspólne wartości
Szarża „Dragona”
Strażacy ruszają do akcji
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
Prawda o zbrodni katyńskiej
Optyka dla żołnierzy
Strategiczna rywalizacja. Związek Sowiecki/ Rosja a NATO
Głos z katyńskich mogił
Puchar księżniczki Zofii dla żeglarza CWZS-u
W Rumunii powstanie największa europejska baza NATO
Marcin Gortat z wizytą u sojuszników
V Korpus z nowym dowódcą
Święto wojskowego sportu
Kosiniak-Kamysz o zakupach koreańskiego uzbrojenia
Sprawa katyńska à la española
Gen. Kukuła: Trwa przegląd procedur bezpieczeństwa dotyczących szkolenia
Bezpieczeństwo ważniejsze dla młodych niż rozrywka
Aleksandra Mirosław – znów była najszybsza!
Przełajowcy z Czarnej Dywizji najlepsi w crossie
Wojna w świętym mieście, część druga
Wojna w świętym mieście, część trzecia
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
Jeśli nie Jastrząb, to…
W Ramstein o pomocy dla Ukrainy
Inwestycje w bezpieczeństwo granicy
WIM: nowoczesna klinika ginekologii otwarta
Zbrodnia made in ZSRS
Wojna w Ukrainie oczami medyków
Kolejni Ukraińcy gotowi do walki
NATO na północnym szlaku
Na straży wschodniej flanki NATO
Ramię w ramię z aliantami
Barwy walki
Potężny atak rakietowy na Ukrainę
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
Szpej na miarę potrzeb
Ocalały z transportu do Katynia
Polak kandydatem na stanowisko szefa Komitetu Wojskowego UE
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Mundury w linii... produkcyjnej

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO