moja polska zbrojna
Od 25 maja 2018 r. obowiązuje w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane także RODO).

W związku z powyższym przygotowaliśmy dla Państwa informacje dotyczące przetwarzania przez Wojskowy Instytut Wydawniczy Państwa danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi: Polityka przetwarzania danych.

Prosimy o zaakceptowanie warunków przetwarzania danych osobowych przez Wojskowych Instytut Wydawniczy – Akceptuję

Kucharz na medal

Bigos na dziczyźnie ugotował na przyjęcie w Kwaterze Głównej NATO. Rybną przystawkę na olimpiadzie kulinarnej w Niemczech. Starszy szeregowy Radosław Irzemski jest jednym z dwunastu kucharzy, których minister obrony uhonorował statuetką. – Lubię kulinarne nowinki. Czasem korci mnie, by zamiast kotleta podać kolegom jakiś specjał – mówi żołnierz.


O gotowaniu może mówić całymi godzinami. – To moja pasja, nigdy mi się nie znudzi – mówi kucharz 1 Pomorskiej Brygady Logistycznej.

St. szer. Radosław Irzemski do wojska trafił w 2004 roku, gdy jako wykwalifikowany kucharz rozpoczął roczną służbę zasadniczą. – Po kilku miesiącach postanowiłem jednak związać się z armią na dłużej – mówi. Został żołnierzem nadterminowym, a po paru latach przeszedł do służby zawodowej w korpusie szeregowych zawodowych. Dziś w Szkole Podoficerskiej Wojsk Lądowych szkoli się na stopień kaprala.

Jak to się stało, że znalazł się w gronie najlepszych dwunastu kucharzy polskiego wojska? – W ubiegłym roku w Grudziądzu odbywały się eliminacje, które miały wyłonić reprezentantów do udziału w międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej w Erfurcie. Po trudnej rywalizacji znalazłem się w gronie wybranych – opowiada żołnierz.

Razem z pozostałą jedenastką wojskowych kucharzy pojechał do Niemiec. Tam polska ekipa musiała zmierzyć się ze 162 reprezentacjami z 85 krajów. Sześć przygotowanych zestawów, w tym rybna przystawka „diabeł morski podany na ryżu szafranowym w asyście wędzonej papryki”, dała im brązowy medal.

Kulinarnymi umiejętnościami polscy kucharze popisali się też kilka miesięcy później w Kwaterze Głównej Sojuszu w Brukseli. Obchodzono wówczas czternastą rocznicę członkostwa Polski, Czech i Węgier w NATO. Tym razem postawili na polskie specjały, a największą furorę zrobił m.in. bigos na dziczyźnie i żurek staropolski. – Koledzy z sojuszniczych armii powiedzieli nam wtedy, że dokonujemy kulinarnych cudów – wspomina Radek.

Dla st. szer. Irzemskiego gotowanie na takich imprezach to prawdziwa przyjemność. – Wtedy mogę sobie pozwolić na wyszukane przyprawy i elementy dekoracyjne. Reszta to kwestia wyobraźni, kreatywności i zegarmistrzowskiej precyzji. Dania muszą nie tylko doskonale smakować, ale i pięknie wyglądać – mówi żołnierz.

W wojskowym menu nie ma miejsca na taką dowolność. Tu bowiem konieczne jest ścisłe trzymanie się ustalonych jadłospisów. – Bardzo lubię to, co robię, więc nie nudzi mnie gotowanie dla żołnierzy. Przyznaję jednak, że czasem korci mnie, by zamiast kotleta podać kolegom karkówkę lub schab przyrządzone w niecodzienny sposób – mówi st. szer. Irzemski.

Najwięcej jednak eksperymentuje we własnej kuchni. Jego popisowym daniem jest polędwica w sosie kurkowym podana z pieczonymi ziemniakami lub roladki z polędwicy nadziewane suszonymi śliwkami i camembertem. – Całkiem nieźle wychodzą mi też pierogi, zwłaszcza te ze szpinakiem i fetą –  mówi żołnierz.

Wśród znajomych uchodzi za specjalistę od dań z grilla. – Doskonale przyrządza grillowaną karkówkę, którą podaje z sosem tatarskim à la Radek. Niestety, przepis na marynatę do mięsa to jedyna receptura, której zdradzić nie chce – mówi Kamil, kolega żołnierza.

Jak w każdej pracy są też minusy. – Nie lubię bardzo wczesnego wstawania, gdy gotujemy na poligonach – przyznaje żołnierz. No i zdarza się, że czasami wolałby być gościem, a nie kucharzem. – Na przykład gdy jest wigilia, żołnierze dzielą się opłatkiem, a my przygotowujemy świąteczną kolację – mówi st. szer. Irzemski.

Członków wojskowej reprezentacji kucharzy minister obrony Tomasz Siemoniak uhonorował niedawno specjalnymi statuetkami. – Ustawiłem ją obok medalu z olimpiady w Niemczech. Z obu nagród cieszę się ogromnie, bo to dowód, że ktoś docenia naszą ciężką pracę – mówi przyszły podoficer.

PG

autor zdjęć: arch. prywatne st. szer. Radosława Irzemskiego

dodaj komentarz

komentarze

~scoobydoopoznaN
1376909640
Jak nie umie dobrej grochówki to ..... .
F9-66-6A-55

Znamy zwycięzców „EkstraKLASY Wojskowej”
 
Czerwone maki: Monte Cassino na dużym ekranie
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
W Italii, za wolność waszą i naszą
Cyberprzestrzeń na pierwszej linii
Szarża „Dragona”
Przełajowcy z Czarnej Dywizji najlepsi w crossie
Operacja „Synteza”, czyli bomby nad Policami
Zmiany w dodatkach stażowych
Sprawa katyńska à la española
Wojna w świętym mieście, epilog
25 lat w NATO – serwis specjalny
Szpej na miarę potrzeb
Wojna na detale
Więcej pieniędzy dla żołnierzy TSW
Front przy biurku
Puchar księżniczki Zofii dla żeglarza CWZS-u
NATO zwiększy pomoc dla Ukrainy
SOR w Legionowie
Święto stołecznego garnizonu
Strategiczna rywalizacja. Związek Sowiecki/ Rosja a NATO
Głos z katyńskich mogił
Gen. Kukuła: Trwa przegląd procedur bezpieczeństwa dotyczących szkolenia
Morska Jednostka Rakietowa w Rumunii
Kolejne FlyEle dla wojska
Kadisz za bohaterów
Sandhurst: końcowe odliczanie
Wojskowy bój o medale w czterech dyscyplinach
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
NATO on Northern Track
Morze Czarne pod rakietowym parasolem
Polscy żołnierze stacjonujący w Libanie są bezpieczni
Ramię w ramię z aliantami
Barwy walki
Charge of Dragon
Wojna w świętym mieście, część trzecia
Active shooter, czyli warsztaty w WCKMed
Zachować właściwą kolejność działań
W Brukseli o wsparciu dla Ukrainy
Polak kandydatem na stanowisko szefa Komitetu Wojskowego UE
Wojna w Ukrainie oczami medyków
Żołnierze-sportowcy CWZS-u z medalami w trzech broniach
Przygotowania czas zacząć
Koreańska firma planuje inwestycje w Polsce
Wojna w świętym mieście, część druga
NATO na północnym szlaku
Rozpoznać, strzelić, zniknąć
Systemy obrony powietrznej dla Ukrainy
Aleksandra Mirosław – znów była najszybsza!
Jakie wyzwania czekają wojskową służbę zdrowia?
Na straży wschodniej flanki NATO
Strażacy ruszają do akcji
Tusk i Szmyhal: Mamy wspólne wartości
W Rumunii powstanie największa europejska baza NATO
Kosiniak-Kamysz o zakupach koreańskiego uzbrojenia
Ustawa o obronie ojczyzny – pytania i odpowiedzi
Żołnierze ewakuują Polaków rannych w Gruzji
Bezpieczeństwo ważniejsze dla młodych niż rozrywka

Ministerstwo Obrony Narodowej Wojsko Polskie Sztab Generalny Wojska Polskiego Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych Wojska Obrony
Terytorialnej
Żandarmeria Wojskowa Dowództwo Garnizonu Warszawa Inspektorat Wsparcia SZ Wielonarodowy Korpus
Północno-
Wschodni
Wielonarodowa
Dywizja
Północny-
Wschód
Centrum
Szkolenia Sił Połączonych
NATO (JFTC)
Agencja Uzbrojenia

Wojskowy Instytut Wydawniczy (C) 2015
wykonanie i hosting AIKELO